W dniach 05 ? 06.04.2019r. w Zakładzie Aktywności Zawodowej w Łęcznej odbyło się szkolenie gastronomiczne ,,Pod słońcem Italii ? sekrety kuchni włoskiej?. Wzięło w nim udział 13 niepełnosprawnych pracowników zatrudnionych w Zakładzie. Szkolenie finansowane było z Krajowego Funduszu Szkoleniowego a jego głównym celem było podnoszenie kompetencji zawodowych, zdobycie nowych kwalifikacji zawodowych, poszerzenie wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowywania posiłków. W trakcie trwania szkolenie uczestnicy poznali charakter i wspaniałości kuchni śródziemnomorskiej, poznali kulinarną historię Włoch, flagowe dania kuchni włoskiej, nowoczesne techniki używane w kuchni przez kucharzy na całym świecie. Szkolenie to poprowadziła dla nas uczestniczka II edycji Top Chef ?a (Polsat) Pani Patrycja Wąsiakowska. Szkolenie przebiegało w miłej i przyjemnej atmosferze, były opowieści o słonecznej Italii, była degustacja już przygotowanych potraw a na koniec każdy z uczestników po przygotowaniu swojego dania finałowego otrzymał certyfikat ukończenia kursu.